Barn mellan 3 och 6 år får lära sig läsa om hur man bygger tunnlar i berg

B.jpg

2021-03-10 Vi ger alla förskolor i Sverige en gratis barnbok om bergbyggande!

Alla barn mellan 3 och 6 år får nu lära sig läsa om hur man bygger tunnlar i berg. Sprängningar kan ibland uppfattas som något mörkt eller farligt, när det i själva verket är kreativt, roligt och spännande. Svenska Bergteknikföreningen hoppas nu att barn ska välja ett yrke i bergbranschen före andra yrken och ger därför alla förskolor i Sverige en gratis barnbok om bergbyggande.

Alla förskolor i Sverige kommer att fram till den 26 april att kunna anmäla sig att få den nya boken ”Bojan och tunnelbanan” utan kostnad. Boken ”Bojan och tunnelbanan” skrivs av Läsambassadören Johan Anderblad och illustreras av Filippa Widlund. Det är en barnbok i serien om Bojan där Svenska Bergteknikföreningens ingenjörer Johanna Holmsten, Malin Lestander och Per Vedin varit med och säkerställt att fakta, begrepp och metoder är rätt. 

–      Ett av Svenska Bergteknikföreningens främsta mål är att locka unga att välja vår bransch. Vi fokuserar bland annat på att locka fler studenter att välja inriktning mot bergbyggande men inser att intresset måste väckas mycket tidigare än så. Därför gör vi nu den här satsningen, berättar Per Vedin, ordförande i Svenska Bergteknikföreningen.

A.jpg
Svenska Bergteknikföreningen tecknade i december ett samarbetsavtal med förlaget Bonnier Carlsen att tillsammans ta fram en barnbok med fokus på berg- och tunnelbyggande. Boken kommer i en första specialutgåva att tryckas i 4000 exemplar och distribueras till alla förskolor som vill ha ett exemplar, först till kvarn gäller. En beställning görs på föreningens hemsida och boken kommer att nå förskolorna i slutet av maj.

–      Vi har varit väldigt noga med att säkerställa att allt beskrivs på rätt sätt vad gäller utförande och arbetsmiljö. Vi vill att alla barn ska förstå hur häftigt det är med bergbyggande säger Malin Lestander. Skulle det visa sig att efterfrågan är större än vi bedömt kommer vi att trycka fler, alla ska kunna lära sig mer om berg och tunnlar fortsätter Johanna Holmsten. Båda projektledare för barnboken hos föreningen.

Bygg- och anläggningsbranschen står inför stora utmaningar framåt. Behovet av byggande under mark och byggande i berg ökar. För att klara av att möta behovet behöver fler få upp ögonen för hur fantastiskt kreativt och roligt det är att jobba med berg. Att förstå och lockas av att bygga tunnlar, att bygga i berg, kan man göra oavsett ålder.

Det kommande behovet omfattar alla möjliga olika yrkesgrupper som ingenjörer för planering av gruva eller tunnel, kontrollanter, mättekniker, lastbilschaufförer, elektriker, bergarbetare för borrning, laddning, betongsprutning och berginjektering, och många fler. En utbildning är givetvis bra men framför andra egenskaper krävs nyfikenhet, kreativitet och intresse. Alla egenskaper som barn har mycket av.

För mer information om arbetet med boken kontakta:

Malin_Lestander.jpg

Malin Lestander, projektledare Barnboken hos Svenska Bergteknikföreningen

Telefon: 072-229 66 32

Johanna_Holmsten.JPG

Johanna Holmsten, projektledare Barnboken hos Svenska Bergteknikföreningen

Telefon: 070-650 65 08

Per_Vedin.jpg

Per Vedin, ordförande Svenska Bergteknikföreningen

Telefon: 070-799 64 69

E-post: pellevedin@gmail.com