Årets innovation 2019 tilldelas Robert Sturk

SBUF - Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond's pris Årets Innovation 2019 går till det SBUF-finansierade projektet Oförstörande produktionskontroll av bakfyllnad i tunnlar av prefabricerade tunnelelement där Robert Sturk, Skanska, var projektledare. Projektet visar att man inte behöver borra hål i något som man vill ska vara vattentätt. I stället kan man ersätta det med så kallad ”oförstörande provning”. 

SBUF delar årligen ut pris till bästa utvecklingsprojekt inom bygg-, installations- eller anläggningsbranschen. Årets innovation 2019 tilldelas projektledaren Robert Sturk för det SBUF-finansierade projektet Oförstörande produktionskontroll av bakfyllnad i tunnlar av prefabricerade tunnelelement. Projektet genomfördes parallellt med drivningen av tunneln i Hallandsåsen och resultatet kunde implementeras direkt.

Motiveringen för utmärkelsen lyder: ”Projektet har utvecklat en metod för kvalitetskontroll av betongtunnlar. Användningen av oförstörande provning ökar säkerhet och tillförlitlighet hos den färdiga tunneln och gör att tekniska, miljömässiga och ekonomiska risker minskas vilket bidrar till ökad samhällsnytta.”

Slutrapporten finns att läsa här